Ką daryti, apsinuodijus grybais
Nors patyrę grybautojai dažniausiai gerai pažįsta grybus, tačiau ir jiems gali pasitaikyti, kad per neatidumą į krepšį bus įdėtas nuodingasis grybas. Taip gali atsitikti ypač tiems, kas rečiau šias gėrybes renka, tad jiems nesunku supainioti tikruosius ir nuodinguosius grybus.
Nuodingiausi grybai
Tuo labiau, kad Lietuvoje nuodingųjų grybų yra per 100 rūšių, iš jų 20-30 – ypatingai pavojingi žmonių gyvybėms.
Nuodingiausi grybai – žalsvoji ir smailiakepurė musmirės, nuodingasis nuosėdis, eglinė kūgiabudė, rausvėjančioji plaušabudė, aršioji ir nuodingoji tauriabudės bei kai kurie kiti. Jų išvirus užtenka kelių kąsnelių, kad pasekmės būtų nenusakomos.
Labiausiai reikėtų saugotis mirtinai pavojingų žalsvosios ir blyškiosios musmirių. Šiuose grybuose yra nuodo amatoksino, kuris neišnyksta grybus verdant, sūdant, džiovinant, konservuojant ar kitaip juos ruošiant. Dėl amatoksino poveikio išsivysto sunkūs kepenų pažeidimai, dėl ko viskas gali baigtis mirtimi.
Kokie apsinuodijimo simptomai
Pavalgius grybų, specialistai pataria stebėti savo būseną. Apsinuodijimo grybais simptomai gali pasireikšti po kelių valandų ar net po kelių dienų.
Jeigu apsinuodijimo simptomai suvalgius grybų pasireiškia per pirmas kelias valandas, gali būti, kad žmogaus virškinamasis traktas tiesiog netoleruoja grybų ir nemalonūs pojūčiai – sunkumas skrandyje, skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas, vėmimas, viduriavimas – per 2–4 valandas praeina savaime.
Tačiau patariama sunerimti, jei minėti sveikatos surikimai tęsiasi ilgiau, be to, atsiranda ir naujų simptomų – mėšlungis, kliedesiai, traukuliai, haliucinacijos, euforija, greitas širdies plakimas.
Patartina nedelsiant kreiptis į medikus
Medikai teigia, kad pirmoji pagalba namuose įmanoma tik pirmomis valandomis po apsinuodijimo.
Tokiais atvejais pirmąją valandą galima plauti skrandį – pirmiausia reikėtų sukelti vėmimą kišant pirštus į burną. Po to – gerti daug skysčių. Skysčių negalima gerti prieš vėmimą, nes tokiu atveju nuodai su vandeniu pateks į žarnyną. Galima vartoti aktyvintą anglį (0,5–1g vienam kilogramui kūno svorio, pvz. žmogus, sveriantis 80 kg turėtų išgerti 40–80 g aktyvintosios anglies.
Jei apsinuodijęs žmogus netenka sąmonės, jį reikia guldyti ant šono, kad jei prasidėtų vėmimas arba vemdamas jis neužspringtų. Jeigu žmogus nustojo ir kvėpuoti, būtina kuo skubiau atlikti pradinį gaivinimą: 30 krūtinės ląstos paspaudimų ir 2 įpūtimus į burną.
Tačiau labiausiai patartina iš karto kreiptis į medikus.
10 patarimų grybautojams
- Rinkti ir valgyti reikia tik pažįstamus valgomuosius grybus.
- Nevalgyti nepažįstamųjų rinktų grybų. Tyrimų duomenimis, grybais neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir (ar) turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais.
- Nevalgyti pastovėjusių, nešviežių grybų, nes jie greitai genda.
- Nerekomenduojama grybus valgyti vaikams iki 7 metų, senyvo amžiaus žmonėms ir asmenims, turintiems jautrią virškinimo sistemą.
- Grybais apsinuodyti gali ne visi kartu valgiusieji. Patiekale gali būti tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam iš žmonių.
- Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tokie pykinimas, vėmimas, viduriavimas, tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas.
- Apsinuodijimo simptomai gali pasireikšti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai.
- Nevartoti alkoholio valgant patiekalus su grybais. Įprastinė kombinacija: daug grybų su spirgais ir grietine ir jei dar kartu vartojamas alkoholis, gali būti išties labai pavojinga net ir sveikam žmogui, nes gali sukelti ūmų kasos uždegimą.
- Ruošiant grybus maistui būtina juos gerai išvirti. Negalima naudoti pirmojo grybų nuoviro sriubai. Verdant grybus ir jiems užvirus reiktų bent du kartus pakeisti vandenį, kuriame jie virė, švariu.
- Pravartu prieš einant grybauti atlikti namų darbus: susipažinti ne tik su valgomais, bet ir su nuodingais grybais, pasigilinti kokiomis sąlygomis jie gali pasidaryti panašūs į valgomuosius grybus (tam gali turėti įtakos metų laikas, oro sąlygos : šalnos, lietus etc.).