Kodėl ir kaip reikia vartoti žuvį
Kiekvieną dieną mes gauname daug saulės. Tačiau gydytojai, mitybos specialistai pataria vis dėlto papildyti vitamino D atsargas valgant kuo daugiau žuvies. Šiuo maistu stiprinsime imunitetą, saugosime organizmą nuo ligų,
Rnkimės skirtingą žuvį
Pavyzdžiui, 100 gramų šviežios lašišos yra 16 mikrogramų vitamino D, 100 gramų šviežios Atlanto silkės – apie 7,8–25 mikrogramų, 100 gramų skumbrės – 4 mikrogramai. Žuvies verta valgyti bent kelis kartus per savaitę. Geriausia kiekvieną kartą rinktis skirtingą žuvį: liesą (baltą) ir riebią. Baltoje žuvyje yra daug visaverčių baltymų, iš jos pagaminti patiekalai – lengvai virškinami. O riebi jūrinė žuvis, pavyzdžiui, silkė, skumbrė, lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių. Jų mums ypač reikia, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti.
Stiprina imunitetą
Omega-3 riebalų rūgštys – nepakeičiamo stiprinant imunitetą. Šios ypatingos rūgštys ne tik gerina bendrą organizmo būklę, stiprina kaulus, mažina nuovargį, silpnumą, bet ir padeda išvengti uždegimų organizme ir juos sumažinti. Omega-3 riebalų rūgštys padeda organizmui kovoti su įvairiais virusais ir infekcijomis. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai pasaulyje siaučia klastingas koronavirusas bei jo atmainos.
Daug reikalingų vitaminų
Negana to, iš žuvies gaunamas natūralus vitaminas D skatina kalcio įsisavinimą iš virškinamojo trakto, reguliuoja kalcio ir fosfatų metabolizmą ir lemia kaulų stiprumą bei raumenų jėgą.
Vitaminas D labai svarbus vaikams ir paaugliams, nes trūkstant šios medžiagos gali sutrikti augančių kaulų mineralizacija, kaulų struktūra gali tapti minkštesnė. O vyresniame amžiuje vitaminas D labai svarbus siekiant išlaikyti kaulų tankį ir išvengti kaulų lūžių. Nustatyta, kad jo trūkumas gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo. Vitaminas D padeda išvengti arterinės hipertenzijos išsivystymo, vėžinių susirgimų ir kai kurių autoimuninių ligų.
Renkantis šviežią žuvį reikia atkreipti dėmesį, kad iš vienos stambios žuvies galima pasigaminti kelis skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, iš didelio karpio galima išsikepti šonkauliukus, ašakotą dalį sumalti ir pasigaminti paštetą, o iš galvos ir uodegos – išvirti gardžią sriubą.
Venkite riebių padažų, nevoliokite miltuose
Siekdami išlaikyti maistinę vertę, gamindami žuvį venkite riebių padažų, nevoliokite miltų. Kepkite ne per aukštoje temperatūroje ir ne per ilgai, nes kitaip žuvis perkeps ir bus perdžiūvusi, o ne minkšta ir sultinga.
Jeigu žuvį verdate, troškinate arba ruošiate garuose, patiekalą pavyks pagaminti ir greitai, ir išsaugoti daugiau vertingų maistinių medžiagų, taip pat atskleisti tikrąjį žuvies skonį.
Pingback: Plekšnės nauda ir receptai, kaip skaniai pagaminti - Super žinios - Naujausi
Pingback: Šprotai – sumuštiniams, užtepėlėms, salotoms - Super žinios - Naujausi