Prieskoninės žolelės – ir maistui, ir sveikatai

Vasara – ypač dosni žalumynais. Jei neturite galimybės jų išsiauginti savo darže, galima nusipirkti ne tik prekybos centre, bet ir turgelyje.  Šviežias prieskonines žoleles patartina naudoti ruošiant egzotiškesnius patiekalus,  saldžius valgius, salotas. Žalumynų galite įmesti ir į gėrimus.  

Maisto ekspertai teigia, kad prieskoninės žolelės  įvairiems patiekalams ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir yra naudingos sveikatai. Daugelis žalumynų turi gydomųjų savybių, taip pat juose daug eterinių aliejų, antioksidantų, vitaminų. Reguliariai naudojant šiuos natūralius ingredientus, stiprinamas imunitetas, kad padeda, organizmui kovojantti su mikrobais, šalinant toksinus.

Krapai

Tai viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, dažnai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių taip pat pasižymi nauda sveikatai. Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą. Krapai puikiai tinka įvairiose daržovių salotose, jie dera mėsos ir žuvies patiekaluose. Žinoma, be krapų neįsivaizduojame ir šaltibarščių bei kitų šaltsriubių.

Petražolės

Šis prieskonis taip pat praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai. Be to, veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

Petražolės nuo kitų prieskoninių žolelių skiriasi tuo, kad džiovinant susilpnėja jų ryškus skonis. Todėl atsižvelgdami į gaminamą patiekalą, pasirinkite, šviežiomis ar džiovintomis petražolėmis norite gardinti. Jei patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, galima rinktis džiovintas, tačiau jei norisi ryškesnio skonio ir aromato, naudokite šviežias petražoles.

Mėtos

Tai populiarus maisto produktų ir gėrimų ingredientas, pradedant arbatomis ir kokteiliais, baigiant padažais, salotomis ir desertais. Naudojant mėtas kasdieniniame racione, gerėja virškinimas, smegenų veikla bei atmintis. Mėtų arbata mažina peršalimo simptomus. Be to, mėtų vartojimas gerina burnos kvapą bei sveikatą. Mat mėtos pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Kalendros

Ši prieskoninė žolelė yra plačiai naudojama meksikiečių bei azijiečių virtuvėje. Kalendromis gardinamos įvairiausios sriubos, salotos, buritai, kariai, takai, azijietiškų makaronų ar ryžių patiekalai. Kalendra yra kvapni, antioksidantais turtinga bei sveikatai itin naudinga žolė. Kalendros įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kovoti su infekcijomis ir gerinti širdies, smegenų virškinimo sistemos sveikatą, odos būklę.

Bazilikai

Tai taip pat yra pasaulyje itin populiarus prieskonis, kuris gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą. Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

Bazilikas ypatingai pamėgtas italų virtuvėje, čia bazilikai naudojami gaminant įvairius padažus, makaronų, mėsos ar žuvies patiekaluose. Dedami ant picos, brusketų. Jais gardinami ir įvairūs kokteiliai ar limonadai. Tačiau iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių.

Čiobreliai

Šiose žolelėse yra gausu vitamino C, taip pat tai yra ir puikus vitamino A šaltinis. Jei jaučiate, kad prasideda peršalimas, čiobrelių arbata gali padėti jums greičiau atsigauti. Čiobreliuose gausu ir kitų sveikatai naudingų medžiagų: vario, geležies ir mangano. Ši prieskoninė žolelė itin tinka mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių patiekalams paskaninti. Taip pat dera marinuojant mėsą kepimui ant grilio, ruošiant sriubas ir padažus, juo gardinami ankštinių daržovių patiekalai. Čiobreliai taip pat naudojami ir desertų gamyboje, dedami į kokteilius ar limonadus.

Rozmarinai

Šiame prieskonyje yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų. Rozmarinais gardinamos picos, itališka duona, bulvės, lazanijos. Jie puikiai tinka ir prie mėsos – ypač ruošiant jautienos kepsnį. Rozmarinais gardinami ir įvairūs gėrimai ar limonadai, jie ypatingai dera su apelsinais.

 

2 thoughts on “Prieskoninės žolelės – ir maistui, ir sveikatai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *