Sveiko maisto receptai norintiems būti sveikiems
Ne paslaptis, kad vienas svarbiausių geros sveikatos ir savijautos veiksnių – sveiko maisto vartojimas. Pateikiame kelis sveiko maisto receptus, kurie siūlomi interneto svetainėje lieknejimo-centras.lt
Avinžirnių blyneliai
Sudėtis:
Stiklinė avinžirnių užmerktu iš vakaro
Morka
Cukinija (nedidelė)
Kelios skiltelės česnako
Prieskoniai krapai ir kt.žolelės
Kokosų aliejus (kepimui)
Gaminimas:
Daržoves apkepiname su kokosų aliejumi. Su blenderiu sumalam avinžirnius ir daržoves, dedame kelis šaukštus speltos miltų, šiek tiek krapų ar kokių kitų žolelių ir kepam keptuvėje kol šiek tiek paruduoja. Skanaus! Patiekalas labai mėgiamas vaikų!
Juodųjų pupelių pyragas be miltų
Sudėtis:
beveik 2 puodelių virtų juodųjų pupelių,
1 banano,
3 kiaušinių,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
2 šaukštų medaus,
120 g cukraus,
4-5 šaukštų kakavos miltelių,
2 šaukštų tirpios kavos granulių,
4 šaukštų kokoso miltų (kavamale maltos kokoso drožlės),
migdolų riešutų papuošimui.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirti į atskirus indus. Į trynius sudėti visus likusius ingredientus ir elektriniu maišytuvu išmaišyti iki vientisos masės. Baltymus su trupučiu cukraus išplakti iki standžių putų. Atsargiai į šokoladinę masę įmaišyti baltymus. Į apvalią kepimo formą įtiesti kepimo popierių ir supilti pyrago tešlą. Migdolų riešutais papuošti pyragą. Kepti 25-30 minučių. Iškeptą atvėsinti.
Nekeptas sausainių tortas
Sudėtis:
1 litro grietinės
3 pakelių (po 150 g) sausainių (kai renkatės skaitykit sudėtį!)
0,5 stiklinės cukraus
0,5 citrinos sulčių
1 saujos migdolų riešutų
1 saujos lazdyno riešutų
Dar galima dėti mėgstamų džiovintų vaisių
Gaminimas:
Grietinę, cukrų gerai išmaišome, kol ištirps cukrus. Paskui sudedame riešutus ir juos sumalame, supilame citrinos sultis. Tada sudedame smulkintus sausainius, gerai išmaišome ir sudedame į formą, išklotą maistine plėvele. Suspaudžiame ir paliekame šaldytuve per naktį. Papuošti galima kokosų drožlėmis. Skanaus!
Kruopų košė su daržovėmis
Sudėtis:
0,5 puodelio kynvos kruopų
0,5 puodelio ryžių
0,5 puodelio grikių
1 morka
saujelė smulkintų brokolių
saujelė žiedinių kopūstų
gabalėlis sviesto
Gaminimas:
Išvirkite kruopas atskirai. Sudėkite virti (galima į kurį nors puodą su verdančiomis kruopomis) griežinėliais pjaustytą morką, bebaigiant virti sudėkite po saujelę žiedynėliais susmulkintų kopūstų, brokolių.
Visus išvirusius produktus sumaišykite, paskaninkite sviestu ir trupučiu druskos.
Prieskoninė kūną šildanti sriubytė
Sudėtis:
morkos
paprika
avokadas
pomidoras
česnako skiltelė
imbiero šaknelė
druska
pipirai
Gaminimas:
Išsunkite puse litro morkų sulčių. Pilkite jas į blenderį – kokteilinę, įdėkite raudoną ar geltoną papriką supjaustytą juostelėmis, šiek tiek avokado dėl tirštumo, pomidorą, česnako skiltelę, imbiero šaknelę mažutę, druskos, pipirų pagal skonį. Viską gerai sumalkite iki vientisos masės. Jei norisi galima pašildyti, bet labai skanu ir šalta.
Grikių blyneliai
Sudėtis:
2,5 stiklinės virtų grikių
nedidelė morka
svogūnas
2 kiaušiniai
3 šaukštai miltų
1/2 stiklinės pieno
druskos
pipirų
Gaminimas:
Morką sutarkuokite ir pakepinkite kartu su kubeliais supjaustytu svogūnu. Į indą sudėkite grikius, morką su svogūnu, įmuškite kiaušinį, įberkite miltų, druskos, pipirų, supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite ir kepkite. Naudokite karščiui atsparų rafinuotą aliejų.
Vištienos krūtinėlė su džiovintais pomidorais
Sudėtis:
Vištienos krūtinėlė
Džiovinti pomidorai, pora
Mocarela sūris
Alyvuogių aliejus
Prieskoninės žolelės
Gaminimas:
Alyvuogių aliejų sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis. Juo įtrinkite vištienos krūtinėlę. Įpjaukite vištienos krūtinėlę keliose vietose, jas irgi patepkite aliejaus ir prieskoninių žolelių mišiniu. Į įpjautas vietas įkiškite džiovintus pomidorus ir mocarela sūrio riekeles. Vištienos krūtinėlę kepkite folijoje arba specialiame kepimo maišelyje. Krūtinėle kepkite orkaitėje 45-60 min., 200 laipsnių temperatūroje.
Omletas su špinatais
Sudėtis:
Kiaušiniai, 2 vienetai
Vanduo, 2 šaukštai
Špinatai
Mocarela sūris
Gaminimas:
Nuplaukite kiaušinius ir špinatus. Į lėkštę įmuškite kiaušinius, įpilkite vandens, sudėkite supjaustytus špinatus ir supjaustytą mocarela sūrį. Gautą masę kepkite keptuvėje. Skanaus!
Gaivios vaisių salotos
Sudėtis:
Obuolys
Apelsinas
Bananas
Greipfrutas
Džiovinti vaisiai pagal skonį: razinos
Indelis lieso jogurto
Gaminimas:
Supjaustykite vaisius griežinėliais ir gautą masę užpilkite jogurtu, sumaišykite ir ragaukite.
Dietinė daržovių sriuba
Sudėtis:
Kopūstai, pusė
Morkos, 3 vienetai vidutinio dydžio
Svogūnas
Imbieras, gali būti milteliai, truputį
Cinamonas, truputį
Karis, truputį
Gaminimas:
Supjaustykite kopūstą, morką ir svogūną, juos užpilkite vandeniu, įdėkite sultinio kubelį ir išvirkite. Imbiero šaknį sutarkuokite ir šaukštą gautos masės dėkite į puodą, vietoj šaknies galima naudoti ir imbiero miltelius. Į puodą sudėkite po šaukštą imbiero, kario ir cinamono. Nupilkite dalį vandens, gautą masę kruopščiai sutrinkite. Jei mėgstate tirštesnę sriubą, tai nupilkite daugiau vandens, jei skystesnę, tai palikite daugiau vandens. Sriubą galima pagardinti šaukšteliu alyvuogių aliejaus.
Grūdėtos varškės su daržovėmis salotos
Sudėtis:
Grūdėta varškė, 200-400 gramų
Pomidorai, 2 vienetai
Agurkas
Svogūnas
Petražolės, truputį
Druska, truputį
Gaminimas:
Grūdėtą varškę, supjaustytus pomidorus, agurką, svogūną ir susmulkintas petražoles sudėkite į dubenį. Pabarstykite druska ir išmaišykite.
Avižinių dribsnių kotletai
Sudėtis:
Avižinių dribsnių pakelis, 0.5 vieneto
Svogūnas
Juodieji pipirai, pagal skonį
Druska, pagal skonį
Kiaušinis
Karštas vanduo, truputį
Gaminimas:
Avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu (kad apsemtų) ir palikite išbrinkti. Įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite pipirų ir druskos. Gautą masę išmaišykite ir su šauktu dėkite į su aliejumi įkaitintą keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių kol apskrus.