Vietoje vandens geria kavą,  valgo greitą maistą

Kas antras darbuotojas neišgeria reikiamo kiekio vandens, du iš trijų pirmenybę teikia tonizuojantiems gėrimams, o beveik pusė vos retsykiais valgo sveiką ir subalansuotą maistą. Tokias tendencijas parodė tyrimų bendrovės „Synopticom“ atlikta apklausa. Respondentai – biurų darbuotojai, dirbantys privačiame, valstybiniame ir viešajame sektoriuose, klientų aptarnavimo, informacinių technologijų, gamybos, transporto ir kitose srityse.

Beveik pusė (47 proc.) apklausoje dalyvavusių biurų darbuotojų pripažino niekada arba retai darbo metu išgeriantys daugiau nei 1 l vandens. Daugiau vandens geria jaunesni darbuotojai – 18-29 m. amžiaus grupėje tokių buvo 69 proc., o tarp 40-60 m. – jau tik 43 proc.

Už vandenį gerokai populiaresni tonizuojantys gėrimai (kava, žalioji arbata, gaivieji bei energetiniai gėrimai) – net 72 proc. apklaustųjų juos dažnai arba visada geria darbo metu. Labiausiai juos mėgsta 18-29 m. (78 proc.) ir 40-49 m. (71 proc.) amžiaus grupių darbuotojai.

„Per dieną reikia išgerti 4-6 stiklines (1-1,5 litro) gryno vandens, tačiau svarbu ir tai, kiek papildomai išgeriama tonizuojančių gėrimų, kurie veikia skysčius varančiai. Pavyzdžiui, jei žmogus per dieną išgeria 4 puodelius vandens ir 4 puodelius kavos ar arbatos, tai išgerto vandens kiekis tampa nulis“, – teigia medikai.

Moterys labiau nei vyrai linkusios gerti tiek vandenį (55 proc. moterų ir 51 proc. vyrų), tiek tonizuojančius gėrimus (75 proc. moterų ir 68 proc. vyrų).

Daugiau kaip pusė (56 proc.) apklausos dalyvių darbe stengiasi valgyti kuo sveikesnį ir subalansuotą maistą. Dažniau tokį renkasi moterys – 56 proc. (vyrų – 41 proc.). Ketvirtadalis (25 proc.) apklaustųjų dažniausiai valgo pirktinį, greitai paruošiamą maistą. Tarp pastarųjų daugiausiai yra 18-39 metų amžiaus gyventojų.

Anot medikų greitame maiste, jau pagamintuose patiekaluose yra labai daug pridėtinio cukraus. Be to, jiems gaminti naudojamas saulėgrąžų aliejus, turintis didelį kiekį omega 6 riebiųjų rūgščių, skatinančių lėtines uždegimines ligas, arba margarinai, kurių apskritai nerekomenduojama vartoti.Todėl rekomenduojama neturint laiko pietums kavinėje ar restorane geriau atsinešti maistą iš namų, o ne rinktis greitąjį.

Šviežius vaisius ir daržoves 5 ir daugiau kartų per savaitę valgo 63 proc. apklaustųjų. Labiausiai juos stengiasi vartoti 50-60 amžiaus darbuotojai (74 proc.), o štai iš jauniausios, 18-29 m. amžiaus grupės, atstovų penkis ir daugiau kartų šviežius vaisius ir daržoves per savaitę valgo vos pusė (55 proc.).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *