2023 metais Lietuvoje padaugėjo padirbtų eurų

2023 m. Lietuvos banke buvo ištirti ir iš apyvartos išimti 1 289 vienetai padirbtų eurų – 873 banknotai ir 416 monetų. Pernai Lietuvoje rasta 6 proc. daugiau suklastotų eurų banknotų ir per 1,5 karto daugiau monetų nei 2022 m. Padirbtų pinigų vertė sudarė 64,5 tūkst. eurų, iš jų monetomis – 819,5 euro. Per 2022 m. buvo rasti 1 073 vienetai padirbtų eurų – 822 banknotai ir 251 moneta, skelbia Lietuvos bankas.

„Padirbtų pinigų padidėjimą apyvartoje gali lemti įvairios priežastys – žmonės daugiau keliauja, atsiskaito už paslaugas grynaisiais pinigais, parduoda asmeninius daiktus ar apsiperka vietose, kur nėra galimybių patikrinti banknotų tikrumo. Nuolat skatiname neprarasti budrumo ir atidžiai tikrinti gaunamus pinigus pagal metodą „apčiuopkite–pažvelkite–pakreipkite“, – sako Lietuvos banko grynųjų pinigų ekspertė Ieva Vanskevičė.

Daugiausia, kaip ir 2022 m., buvo rasta padirbtų 20 ir 50 eurų nominalo banknotų, jie atitinkamai sudarė 20 ir 45 proc. visų banknotų padirbinių. 2023 m. padaugėjo padirbtų 100 eurų nominalo banknotų, kurie sudarė 19 proc. visų banknotų padirbinių. Monetų daugiausia buvo padirbta 2 eurų, jos sudaro 97 proc. visų padirbtų monetų. Euro zonoje padirbti 20 ir 50 eurų vertės banknotai sudarė daugiau kaip 70 proc. visų padirbinių.

Pasak I. Vanskevičės, taip pat apyvartoje yra ir įvairių nominalų vadinamųjų filmų pinigų bei prastos kokybės netikrų banknotų. Jie sudaro  37 proc. visų padirbtų banknotų. Žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad tikrų banknotų popierius yra standus ir specifiškai šiugžda, čiuopiant jaučiami paviršiaus nelygumai. Pažvelgus prieš šviesą, matomas vandens ženklas, apsauginis siūlelis ir hologramoje esantis langelis su Europos portretu (jis yra ant visų banknotų, pradedant 20 eurų nominalo banknotu).

Vandens ženklai yra tikslių formų, su šviesesniais ir tamsesniais tonais, o apsauginis siūlelis matomas kaip tamsi linija su aiškiais, įskaitomais nominalo skaičiumi ir € ženklu. Pakreipus banknotą vaivorykštės spalvomis sužimba holograma. Didysis nominalo skaičius keičia spalvą nuo ryškiai žalios iki tamsiai mėlynos.

Europos Centrinio Banko duomenimis, 2023 m. euro zonoje iš viso rasta 467 tūkst. padirbtų banknotų. Vis dėlto tikimybė gauti padirbtą banknotą euro zonoje išlieka labai maža – vienam milijonui apyvartoje esančių tikrų eurų banknotų tenka 16 padirbtų.

Lietuvos banke pagal fizinių ir juridinių asmenų prašymus 2023 m. pakeista 33 tūkst. sugadintų ar susidėvėjusių banknotų ir monetų, kurių vertė apie 750 tūkst. eurų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *